🧠 El Parlament Europeu ha aprovat el nou Reglament Europeu d'Intel·ligència Artificial, que entrarà en vigor aquest dijous, 1 d'agost, i que serà aplicable a partir del 2 d'agost del 2026 (d'aquí 2 anys).
🔘 Aquest nou reglament, que us el podeu descarregar a la nostra pàgina web clicant en el següent enllaç Reglament Europeu IA, ofereix un enfoc que categoritza els nivells de risc i les restriccions que han d'acompanyar a cada estat en funció de l'escala, el que implica la prohibició en casos de risc "inassumible", com els sistemes de categorització biomètrica, l'extracció no dirigida d'imatges per crear bases de dades de reconeixement facial, el reconeixement d'emocions, sistemes de puntuació social o sistemes que manipulen el comportament.
👁 Hi haurà estrictes excepcions que permetran l'ús de sistemes de vigilància biomètrica en espais públics, sempre que hi hagi una ordre judicial prèvia, i per a uns casos concrets com la recerca de víctimes de segrest, trata o explotació sexual, per evitar una amenaça terrorista específica i present, i per a localitzar o identificar un sospitós d'haver comès un delicte dels que recull la norma.
📝 També queden definits els sistemes d'IA autoritzats per considerats de molt alt risc pel seu important impacte a la salut, la seguretat, els drets fonamentals, el medi ambient i l'Estat de dret. S'han introduït regles específiques per als models fundacionals, com les plataformes ChatGPT o DALL-E.
✅ L'objectiu de la nova regulació europea és fixar estàndards de seguretat i de dret fonamentals que evitin que la tecnologia s'utilitzi amb finalitats repressives, de manipulació o discriminatòries, però sense que es tradueixi en una regulació de màxims que perjudiqui la competitivitat de la Unió Europea.
💸 La legislació preveu sancions que aniran dels 35 milions d'euros o el 7% del volum de negoci de global, fins als 7,5 milions d'euros, en funció de la mida de l'empresa.